Jak zapnout sledování příspěvků na Facebooku

Každý uživatel Facebooku se s tím již někdy setkal. Zaujal ho nějaký příspěvek, sám k němu sice neměl co říct, ale zajímaly ho reakce dalších čtenářů. Proto se u příspěvku tzv. zaháčkoval. Ať již vložením obrázku připínáčku, nebo jen tečkou, nebo i slovy „Háčkuji se“, „Také mne zajímá“ apod. Autor příspěvku doufal, že dostává odpověď na svůj dotaz či názor, avšak bohužel, obdržel „háčky“. Existuje ale i jiný způsob, jak zapnout sledování příspěvků a přitom nemást autora a další komentující 🙂

Tento způsob vám dokonce umožňuje již samotný Facebook. On má tyto funkce pro „sledování“. A je jedno, zda chcete sledovat jen komentáře u konkrétního příspěvku, nebo si zajistit, že vám neunikne žádný nový příspěvek na stránce či ve skupině. Níže si to rozebereme podrobněji.

Sledování komentářů u příspěvku

Toto zapnutí sledování znamená, že vás Facebook upozorní na každý nový komentář, který někdo k příspěvku přidá. Je výhodné si ho zapnout, pokud sami příspěvek nekomentujete, ale přesto vás zajímají reakce diskutujících.

TIP: Takto dokonce můžete diskuzi sledovat „tajně“, aniž by o tom kdokoliv věděl (třeba u citlivých témat, za která se stydíte) 😉

Zapnutí sledování komentářů

Zapnutí sledování komentářů, zdroj: vlastní archiv

 

Sledování každého nového příspěvku ve skupině

V nastavení Facebooku, když se stanete členem nějaké skupiny, bývá jako výchozí zaškrtnuto sledování pouze „nejdůležitějších příspěvků“. Co je nejdůležitější již ale hodnotí sám Facebook a nemusí vám ukázat nové příspěvky ve skupině, které by vás zrovna zajímaly. Do skupin se zpravidla přihlašujete proto, že vás plně zajímá téma skupiny a měli byste z toho nejen čerpat, ale i být sami k užitku ostatním svými radami, zkušenostmi, názory. To lze bohužel ale velmi těžko, když nemáte přehled o všech nových příspěvcích.

Aby byl účel skupiny plnohodnotně naplněn, doporučuji všem členům si zapnout upozornění na „všechny příspěvky“. Tím vás žádný nemine. Má to i další výhodu – že nesdílíte do skupiny příspěvek duplicitní, který již před vámi sdílelo dalších 5 členů, protože také neměli přehled o všech nových příspěvcích zapnutý… 😉 To se bohužel děje celkem často, například u skupiny města (hledání ztraceného psa, pozvánka na ples nebo článek o vykradení místní pošty apod.), a není to příjemné ani sledujícím (případná diskuze se rozdělí do více příspěvků), ani správcům skupiny (kteří to zpravidla hlídají a promazávají).

Zapnutí sledování příspěvků

Zapnutí sledování příspěvků – skupina, zdroj: vlastní archiv

 

Sledování nových příspěvků stránky

Pokud se vám líbí nějaká tématická stránka, řekněme například moje Facebooková stránka Ničitelé, tak po kliknutí na „To se mi líbí“ se vám zároveň aktivuje sledování v pozici „výchozí“. V tom případě sám Facebook vyhodnocuje, jaké příspěvky vám ukáže nebo ne. To znamená, že když v jeden den dám na zeď 5 nových příspěvků, vám se může ukázat pouze 1 a o ostatních se nedozvíte, pokud stránku vyloženě nenavštívíte a neprojedete její zeď.

Chcete-li mít přehled o všech nových příspěvcích, které stránka zveřejní, přepněte si sledování na „Zobrazit jako první“. Jen upřesňuji, že u stránek to funguje jinak, než u skupin a komentářů – nebudete dostávat o nových příspěvcích od Facebooku upozornění, ale bude to tak, že nové příspěvky stránky (nebo stránek, máte-li jich ve sledování víc) uvidíte v horní části své facebookové zdi (viz Hlavní stránka vašeho profilu).

TIP: stejný postup lze použít i ke sledování nových příspěvků od vašich přátel (zapnout v záhlaví jejich osobní stránky).

Zapnutí sledování příspěvků

Zapnutí sledování příspěvků – skupina, zdroj: vlastní archiv

 

Upozornění do emailu

Standardně vás Facebook upozorňuje vyskočením hlášky a ikonky v horní liště. Sami si můžete zvolit, jak chcete být upozorňováni v dalších možnostech. Já osobně mám například nastaveno, že chci upozorňování i do emailu, a tedy mi upozornění na jakýkoliv nový komentář k příspěvku nebo jakýkoliv nový příspěvek ve skupině přijde i do emailu. Je to velice užitečné, protože potom vám opravdu neuteče nic. A tím myslím např. i situaci, kdy nejste online a mezitím někdo vloží příspěvek do skupiny a po chvíli ho smaže, ale vy o něm i přesto budete mít záznam v emailu. To samé platí pro komentáře. Na FB bude již diskuze smazaná, ale vy ještě uvidíte promeškané komentáře v emailu. 

Každopádně těch upozornění může být celkem dost a ne každého může bavit následně promazávat desítky emailů denně 😀 Na druhou stranu v emailu vidíte náhled na příspěvek i znění komentáře, tedy ne vše je nutné rozkliknout a nezajímavé věci lze zkrátka rovnou smazat. Za sebe mohu říci, že ačkoliv mě to denní promazávání stojí celkem čas, přeci jen užitná hodnota toho, co díky tomu nepřehlédnu (i z profesního hlediska), mi to vynahradí.

Nastavení upozornění na komentáře

Nastavení upozornění na komentáře atd., zdroj: vlastní archiv

 

Jak zrušit sledování

Stejným způsobem můžete sledování příspěvku, komentářů či skupiny opět zrušit. Stejně tak pokud jste okomentovali něčí příspěvek a další názory vás již nezajímají (a navíc vás třeba i obtěžují, pokud vám chodí upozornění do emailu) pak i z tohoto příspěvku se můžete od sledování „odhlásit“. Podobným způsobem si můžete upozornění zapínat či vypínat i u jiných druhů příspěvků (např. akce, živé vysílání) – vždy hledejte nějaké možnosti přímo v hlavičce příspěvku, v hlavičce skupiny apod.

Jak upravit nebo odstranit příspěvek či komentář

Když už se věnuji tématu Facebooku – často se setkávám také s tím, že lidé vloží nějaký příspěvek nebo komentář, udělají v něm chybu (ať již obsahovou či gramatickou) a následně se v dalších komentářích snaží věc uvést na pravou míru větami typu „Doplňuji informaci…“, „Mělo tam být…“, „Oprava…“ apod.

Ani toto není nutné. Každý vámi vložený příspěvek (na vaši zeď, cizí zeď, do skupiny) a každý vámi vložený komentář (ať již hlavní nebo vnořený) lze upravit. Můžete tak učinit přímo volbou „upravit“, kdy upravíte stávající znění a nebo můžete příspěvek či komentář odstranit a vložit zcela nový, upravený.

Úprava či odstranění příspěvku

Úprava či odstranění příspěvku, zdroj: vlastní archiv

U komentářů je odstranění někdy dokonce vhodnější, protože pokud komentář jen „upravíte“, bude pod ním možnost zobrazit si historii úprav a bude tam viditelné i jeho původní znění. Když se tedy např. v něčem unáhlíte a chcete to vzít zpět, je vhodnější komentář smazat a vložit nový 😉

Úprava či odstranění komentáře

Úprava či odstranění komentáře, zdroj: vlastní archiv

 

POZNÁMKA: Článek jsem připravila dle toho, jak mi to funguje na počítači. Nemám chytrý telefon, ani internet v mobilu, tedy nevím jak se možnosti zobrazují na telefonech, ale věřím, že někde tam také budou, hledejte 🙂

JAK SE VÁM ČLÁNEK LÍBÍ?
[Počet hlasů: 2 Průměrná známka: 3]
Sdílejte:
Počet zobrazení článku: 2851 - z toho dnes: 8

Mohlo by se vám líbit...