Mýdlový sliz aneb levný ekologický prací gel

mýdlový sliz

Zdroj: Pixabay

Jak ekologicky vyčistit rychlovarnou konvici nebo WC, jsem vám již ukázala. Dnes se podíváme na ekologické praní aneb MÝDLOVÝ SLIZ.

Ačkoliv jsem tento pojem již kdysi letmo zaslechla, plně mne toto téma zaujalo před rokem, kdy jsem se dočetla, že mýdlový sliz je velmi šetrný, ekologický prací gel, vhodný i pro děti nebo alergiky. A navíc je i velmi levný.

Rozhodla jsem se ho vyzkoušet. Abych však náhodou něco nezanedbala (protože jsem četla i o různých zklamáních), věnovala jsem nejprve dost času hledání informací z různých zdrojů – o správném složení, přípravě, vychytávkách apod. Vše důležité jsem si poznamenala, mýdlový sliz jsem vyzkoušela a byla mile překvapena (a peru v něm i nadále).

V tomto článku se s vámi ráda podělím o své zkušenosti a poradím vám, čeho se vyvarovat a jak správně postupovat, abyste udělali co možná nejlepší zkušenost a vyvarovali se zklamání, pokud si chcete praní v mýdlovém slizu vyzkoušet.

Jak vyrobit mýdlový sliz

Mýdlový sliz se skládá ze 3 základních složek, kterými jsou:

  • mýdlo jádrové (tj. mýdlo na praní – např. Lanza, Jelen, Miléne)
  • krystalická prací soda (pozor – nikoliv jedlá soda)
  • horká voda (převařená)

Poměr surovin:

Nejčastější recept z internetu jsem našla v poměru 250 g mýdla / 250 g sody / 10 litrů vody. Říká se, že čím více sody, tím bude sliz tužší, ale vhodnější při tvrdé vodě. My zde máme celkem tvrdou vodu a osvědčil se mi poměr 250 g mýdlo / 350 g soda / 10 litrů vody a s tímto poměrem pracuji i v článku dále.

Jelikož neperu moc často, dělám si sliz v menším množství. Nevím, zda se může zkazit, já ho měla připravený pár měsíců a byl v pohodě. Pro lepší orientaci ale přikládám různé poměry surovin včetně počtu pracích dávek. Děláte-li si sliz poprvé, doporučuji vyzkoušet na menším množství, i pro případnou možnost úpravy poměru sody vůči tvrdosti vaší vody.

Mýdlo (gramy) Soda (gramy) Voda (litry) Počet pracích dávek (250 ml)
25 35 1 4
50 70 2 8
75 105 3 12
100 140 4 16
125 175 5 20
175 245 7 28
250 350 10 40

Postup výroby slizu ze 4 litrů vody:

  • Jako první nastrouhám mýdlo – na jemno, aby se rychleji a lépe rozpustilo. Dělám to tak, že si mýdlo nejprve celé zvážím a při strouhání ho průběžně převažuji, aby mi zbyl rozdíl, co potřebuji. Je to jednodušší, než si odvažovat to nastrouhané 😉 Příklad: mýdlo váží 125 g a já potřebuji do slizu nastrouhat 100 g – hlídám si tedy, aby mi v ruce zbylo mýdlo o váze 25 g.
  • Do velkého kelímku od jogurtu si navážím 140 g sody. Zde je nezbytně nutné, aby to byla soda prací krystalická.
  • Připravím si 4 litry horké vody. Já si je vařím postupně v 1,5 litrové rychlovarné konvici a průběžně dolévám, ale je možné si je uvařit komplet předem do jednoho většího hrnce.
  • Do pevného plastového kyblíku odliji cca 1/4 vroucí vody (zde tedy cca 1 litr), přisypu všechny mýdlové hoblinky a důkladně metlou rozmíchám, dokud se mýdlo nerozpustí. To bývá zpravidla do pár minut. Při míchání se dělá pěna, ale nakloněním kyblíku je možné zahlédnout, zda se v tekutině ještě nevyskytují hoblinky.
  • Přiliji další část horké vody a vmíchám odváženou sodu. Při míchání a rozpouštění sody může obsah znatelně houstnout. Po rozpuštění sody (což je celkem rychlé) doliji celý zbytek horké vody a ještě jednou řádně promíchám. Naředěním bude tekutina opět velmi řídká. Pozn. možná by onen zbytek vody mohla být voda i studená, nepřevařená, ale já jsem to raději nezkoušela.
  • Kyblík nechám stát a chladnout. Příležitostně když jdu okolo, znovu lehce promíchám, ale zřejmě to vůbec není nutné. Po částečném vychladnutí promíchám a přeliji hmotu do finální nádoby (používám kyblík od Primalexu – s víkem).
  • Až po úplném vychladnutí zakryji nádobu víkem a uložím do spíže.

Vychladlý mýdlový sliz má konzistenci tužšího pudingu. Hmota někdy může být nesourodá, se stojící vodou, ale i při její hustotě není problém hmotu kdykoliv opět promíchat. Osobně jsem zvyklá hmotu promíchat (měrkou) i před tím, než z ní nabírám prací dávku. Mohli byste si připravit hmotu řidší (přidáním vody), ale museli byste pak upravit (zvýšit) dávkování při praní. Jestli máte vodu měkkou, snižte obsah sody a sliz bude také o něco řidší. 😉

VŮNĚ: Já toto nedělám, ale někdo do částečně vychladlé hmoty vmíchává ještě pár kapek vonné esence. Zkusila jsem to jednou a po uschnutí vypraného prádla to dle mého stejně moc cítit nebylo. Prádlo však není zcela bez vůně. I bez použití esence má takovou přirozenou, lehce mýdlovou vůni – jistě ale záleží na použitém mýdlu.

GALERIE (kliknutím otevřete větší náhled)

Výhody praní v mýdlovém slizu

V první řadě je to jistě cena. Mýdlo i krystalická prací soda se dají běžně koupit v drogériích v ceně cca do 30 Kč za 1 mýdlo nebo 1 kg sody. Když započítáte ještě vodu a energii na její ohřátí, dostanete cenu max. 1,50 Kč za 1 prací dávku (250 ml). Běžné prací gely mohou vycházet cca 3,50 – 6 Kč za 1 prací dávku. Ekologické prací prostředky i více.

Ve druhé řadě, a to je pro mě naprosto rozhodující, je to, že oproti běžným pracím práškům nebo gelům, je složení mýdlového slizu šetrné vůči přírodě. O odbouratelnosti mýdla a sody se můžete dočíst například v tomto článku Jelení sliz – prací prostředek z mýdla a sody. Pro opravdové ekonadšence. A s tou šetrností pak souvisí i neexistence zbytečných plastových obalů, protože sliz si připravujete opakovaně stále do stejné nádoby.

Jak prát v mýdlovém slizu

Praní barevného prádla

Na jedno praní běžně znečištěného prádla si dávám 1 odměrku (250 ml) slizu. Protože je tužší, raději si nejprve sliz přendám do většího kelímku od jogurtu, doliji troškou vody a lžící rozmíchám. Poté ho vyliji do pračky na prádlo a peru jako obvykle.

POZOR: Nedoporučuje se dávat zbytečně vyšší dávky slizu do praní, prací efekt by se tím mohl naopak snížit. Stejně tak je vhodné sliz dávkovat přímo do bubnu pračky, nikoliv do zásobníku – mohl by se zanášet.

Praní bílého prádla

Bílé prádlo je samozřejmě možné prát stejně jako barevné, ale sliz neobsahuje bělidlo ani optické rozjasňovače a bílá vám nemusí připadat dostatečně bílá. Chcete-li mít prádlo bělejší, pak můžete k mýdlovému slizu přidat do pračky:
– při praní na 60 oC a více: 1-2 lžíce perkarbonátu sodného
– při praní na nižší teploty (např. záclony): 1-2 lžíce perkarbonátu sodného smíchaného s TAEDem, a to v poměru 1 g TAEDu na 20 g perkarbonátu (u teplot pod 60 oC je samostatný perkarbonát neúčinný, právě přidáním TAEDu se účinným stane)

Obojí se dá koupit na internetu, např. na Fichema.cz v ceně cca 40,- Kč za 1 kg perkarbonátu nebo za 100 g TAEDu (bez poštovného). Další názvy perkarbonátu jsou také: peruhličitan sodný, peroxouhličitan sodný, uhličitan disodný, sodium percarbonate, sůl na praní, puerh…

Perkarbonát sodný má využití především jako bělič a odstraňovač skvrn při praní bílého a stálobarevného prádla, vhodný zejména k praní plen a podobně. Během praní se rozkládá na sodu a peroxid, který způsobuje bělení, proto ho lze považovat za „ekologický přípravek“. Pro vyšší bělící účinek je možné dávkování navýšit. Vhodný i pro alergiky. Nepoužívat na nestálobarevné prádlo.

Odstranění skvrn z prádla

I když mě opravdu celkem i překvapilo, co kolikrát dokázal mýdlový sliz sám o sobě vyprat, přeci jen si neporadí úplně se vším. Pokud jste si vědomi nějaké skvrny ještě před vložením prádla do pračky, nic nezkazíte tím, když si skvrnu předem namočíte vlažnou vodou a potřete žlučovým mýdlem. Promnete, necháte chvíli působit, a potom vložíte do pračky k vyprání. Nebo doperete ručně. Někde se píše, že tento postup by měl jít i s jádrovým mýdlem místo žlučového – musím přiznat, že toto jsem zatím nezkoušela, protože žlučové mýdlo doma mám – ale může to být alternativa např. pro vegany. Účinnost bych ale možná tipla menší, dle informací v tomto článku: Taky to nevíte? Mezi a žlučovým a jádrovým mýdlem je velký rozdíl.

Ocet místo aviváže

Když už jsem se rozhodla ekologicky prát, nepoužívám ani běžné voňavé „chemické“ aviváže. Nekupuji ale ani ekologické aviváže. Někdy nepoužívám vůbec nic, jen sliz na praní. A občas dám do přihrádky pro aviváž velkého panáka obyčejného octa. Ocet prádlo změkčí a usnadní vymytí zbytků pracího prášku (nebo mýdla). Po vyprání (nebo po uschnutí prádla) není vůbec cítit. Ocet (i aviváž) údajně ničí vlastnosti mikrovláknových utěrek, tedy tento materiál a raději i funkční prádlo je jistější prát bez aviváže.

DŮLEŽITÉ!: Ocet je nutné dávat do nádobky na aviváž pro máchání. Nikdy ho nepřidávejte přímo do praní k mýdlovému slizu (ani k běžnému pracímu prostředku). Smícháním octa a sody (kyselého a zásaditého) by došlo k nechtěné chemické reakci. Proto ocet vždy až do máchání, nikoliv do praní!

Čemu věnovat pozornost

Mýdlový sliz se údajně nehodí na praní funkčního prádla, vlny, hedvábí, fleecového oblečení a mikrovláknových utěrek… Prý způsobuje snížení savosti a fleec žmolkovatí, vlna naopak bobtná – je to způsobeno sodou. Já v něm peru fleecové oblečení a nic dramatického nepozoruji, ale je fakt, že je to již oblečení starší, tak nevím 😀

Po prvním vyprání může být prý prádlo zašedlé (mýdlo reaguje se zbytky prášků v textilu), což by se mělo dalším vypráním spravit. Tomu se lze údajně vyvarovat tím, že se prádlo předepere s 80 ml jedlé sody. Já tohle vůbec neřešila a do detailu nezkoumala, pro mé potřeby mi prádlo přijde OK.

Důležité je používat krystalickou prací sodu, ne práškovou – prášková prý má v sobě složku způsobující šedý povlak. Možná i proto se můžete v jiných článcích nebo diskuzích dočíst o nespokojenosti např. maminek, že mají šedé pleny a na mýdlový sliz dávají spíše negativní hodnocení, pokud třeba použily nevhodnou sodu, kdo ví?

Na přípravu slizu je třeba používat jádrové mýdlo (= mýdlo určené na praní). Klasická voňavá mýdla typu Dove, Fa, Palmolive apod. by nebyla vhodná a řekla bych, že již ani tak ekologická.

K mýdlu si dovolím ještě vlastní postřeh ohledně stáří mýdla. Na první sliz jsem použila již hodně let staré jádrové mýdlo. Na účinnost praní to zřejmě žádný vliv nemělo, ale bylo tak moc vysušené, že při strouhání nedělalo hoblinky, ale jemný prášek a nebylo vůbec příjemné to dýchat. U čerstvého mýdla se naopak dělají krásné hutné hoblinky a jde strouhat velmi dobře.

Četla jsem i dotazy, zda je vhodné již do slizu při jeho přípravě nastrouhat k jádrovému mýdlu i trochu žlučového mýdla s nadějí, že by lépe sliz odstraňoval skvrny. Já tohle nezkoušela, ale četla jsem zkušenosti jiných, že to velký vliv nemělo a vždy je lépe žlučovým mýdlem potřít skvrnu před praním – jak uvádím výše. A osobně bych se ani nepřikláněla moc k nápadu vyrobit sliz pouze ze žlučového mýdla, již kvůli odlišným vlastnostem.

Setkala jsem se také s informacemi, že někomu sliz hodně zanesl pračku, buben atd. Musím říci, že já tohle nepozoruji. Mám pračku plněnou vrchem a buben je čistý zevnitř i zvenku. A peru de facto jen na 40 nebo 60 oC.

A co říci závěrem? Snad jen: SLIZU ZDAR! 🙂

JAK SE VÁM ČLÁNEK LÍBÍ?
[Počet hlasů: 0 Průměrná známka: 0]
Sdílejte:
Počet zobrazení článku: 3766 - z toho dnes: 19

Mohlo by se vám líbit...